maanantai 7. syyskuuta 2009

Tee se itse -retropaita - Ohjeet 
Minulta on jo kauan pyydetty ohjeita monella sabluunalla painamisesta ja kuvasin nyt vaihe vaiheelta tänne miten painanta oikein etenee. Esimerkkikuvaksi valitsin Myyrä -kirjoista tutun sammakkohahmon. Kankaana on ohuehko valkoinen singletrikoo Eurokankaasta, värit Donnolta ja kanttauksien resori Myllymuksuilta.
OHJEET KANKAAN PAINANTAAN:

Voit valmistaa tällä ohjeella vaatteita omaan käyttöösi.
Ohjeiden ja kuvien käyttämisestä opetustarkoituksessa on sovittava erikseen lupa kanssani.


Sammakossa olen käyttänyt kolmea erillistä sabluunaa. Sabluunat leikkaan piirtoheitinkalvolle "kirurginveitsellä".

Teippaan kankaasta leikatut osat kontaktoidulle kartongille. Sotken kangasvärit paperilautaselle ja teen töpöttimen superlonin palasta ja maalarinteipistä.

Asetan ensimmäisen sabluunan kankaalle ja tuputan ensimmäisen värin.Ensimmäisen kuvan ollessa valmis, siirrän sabluunan seuraavaan paikkaan. Kun seuraavan kuvion paikka on päätetty piirrän tussilla sabluunan kulmaan edellisestä kuviosta hieman ääriviivoja auttamaan jatkossa kuvioiden asettumista kankaalle. Painan toisen kuvan kankaalle.


Valitsen sabluunan kolmannen paikan, piirrän apumerkinnät kulmaan ja painan kolmannen kuvan. Tämän jälkeen siirrän sabluunan hetkeksi takaisin ensimmäisenä painetun kuvan päälle ja piirrän alle painettujen kuvien avulla sabluunan alakulmiin apuviivat.
Nyt sabluunan jokaisessa kulmassa on apuviivat ja sillä on helppo painaa loput kuviot valmiiksi.

Toiseen sabluunaan olen leikannut aukkoja useammille yksityiskohdille eivätkä ne kaikki ole saman värisiä. Tämän takia peitän osan sabluunan aukoista hetkeksi maalarinteipillä. Painan ensin sormien- ja varpaidenpäät sekä jalkojen raidat - joten muut kohdat ovat peitettyinä.


Kun olen painanut sormet ja jalat kaikkiin sammakkohahmoihin, otan teipit pois ja valitsen seuraavaksi painettavan alueen. Seuraavaksi painan sammakon mahan, joten peitän taas kaikki muut aukot sabluunasta teipillä. 
Painan mahat jokaiseen kuvioon. Nyt siirryn tämän sabluunan viimeiseen osioon eli silmiin ja peitän jälleen kaiken muun sabluunasta.
 
 


Kun silmät on painettu jokaiseen sammakkoon, siirryn kolmanteen sabluunaan. Tässä sabluunassa on silmän mustuaiset, suu, käsien raidat sekä säärien ääriviivat. Koska nämä värit eivät eroa liian paljon keskenään ja ne sijaitsevat tarpeeksi kaukana toisistaan, en tällä kertaa teippaa aukkoja umpeen vaan töpötän pienillä töpöttimillä jokaisen värin vuorollaan jokaiseen sammakkoon.


Kun sammakot ovat valmiit lisäilen vielä väleihin kukkia kahdella eri sabluunalla toteutettuna. Värien kuivuttua 24 tuntia kiinnitän silittämällä värit kankaisiin. Painan jokaista kuvaa raudalla noin 10-15 sekunttia. Tämän jälkeen ompelen palat yhteen ja paita on valmis :)5 kommenttia:

 1. mikähän "yksinoikeusohje" tämä sitten muka on? Näinhän yksilöllinen kankaanpainanata tapahtuu ain akäsityönä. Mielestäni ohjeessa ei ole mitään minkä pystyisi "omistamaan". Vai tarkoitatko kuviota, että kuvioon tähän sammakkoon on sinulla yksinoikeus? Sitten ymmärrän.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, aiheesta itseasiassa kirjoiteltiinkin jo tämän postaukseni yhteydessä tuolla vuodatuksen puolella: http://www.ruttunuttu.vuodatus.net/blog/2139917/tee-se-itse-retropaita-ohjeet/

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanan kuosin olet tehnyt! Ja pieni poika se yllään on aivan ihanan söpö :D On kyllä nätti lapsi :)

  VastaaPoista
 4. Ihania :3 Liityn lukiaks!

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvästä ohjeesta! Linkitin sen omaan postaukseeni, sillä tämä on ensimmäinen ohje, jolla kankaanpainanta on minulta onnistunut. =)

  http://mesignerfinland.blogspot.fi/2014/03/rumpali-kanibodyja-kummipojille-rabbit.html

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.