lauantai 5. joulukuuta 2009

Voihan suloisuutta ja hauskuutta! Sampsukan uutuus Huhuu -joustofrotee sujahti samointein saumurin vietäväksi. Täällä suunnalla kankaasta syntyi nappilistallinen paita ja toiseen applikoin eteen yhden suurennetun version kuosin pöllöstä. Applikoinnissa käytin yksivärisiä joustofroteita. Itse tykkään varsinkin tuosta nappilistallisesta. On jälleen jotenkin niin ihan retro ja tuo mieleen oman lapsuuden :)





Ja hei kaikki te viisaat kanssasisaret!!! Miten päin te oikein laitatte aina joustofroteen, siis tarkoitan nyt tuota langansuuntaa lähinnä? Kun minä laitan joustofroteet ja velourit aina niin päin, että alaspäin kangasta kädellä silittäessä kangas tuntuu sileältä ja ylös päin silittäessä menee ikään kuin "vastakarvaan". Tämän kankaan yhteydessä asiaa nimittäin tulin ensikertaa miettineeksi, kun Sampsukan sivuilla vihreät pöllöt ovat valmisvaatteissakin oikein päin ja keltaiset nurinpäin... Ja kun minun "vastakarva -teoriallani" sen pitäisi olla toisinpäin :)
Että mm. tällaista olen sitten tänään miettinyt. Meneehän se lauantaipäivä niinkin. Eikös juu?!

38 kommenttia:

  1. Myötäkarvaan tottakai! Eli alaspäin silittäessä on sileää :D

    VastaaPoista
  2. Tosi hauska tuo iso pöllö-applikaatio! Tuo nappilista näyttää tosi hienolta ja varmaan kätevä! Muutenkin rakastan (edelleenkin) blogiasi :)

    VastaaPoista
  3. Ihania paitoja taas kerran! Mie oon jostain oppinut joskus, että sametti pitää laittaa niin päin että ylöspäin silittäessä ei hankaa vastaan. Eli laitan siis nuo velourit ja muut just toisinpäin kuin sinä. En kyllä muista mistä tuon olen oppinut ja onko se "oikea" tapa. :) Ehkä ihan makuasia!

    VastaaPoista
  4. Mä laitan kans toisinpäin kuin sinä. Oon jostain joskus oppinut. En tiedä oikeestaan muuta perustelua kuin että värit näyttää monesti syvemmiltä niin.

    Ihania paitoja :)

    VastaaPoista
  5. Ihanat paidat. Minä yritän juuri olla ostamatta, mutta eihän siitä kuitenkaan mitään tule =) Tekstiilityön opettaja aikoinaan opetti että just ylöspäin silittäessä menee myötäkarvaan. Eli päinvastoin kuin sinä teet. Silloin sametin väri on tummenpi ja syvempi. Toisinpäin saattaa olla jotenkin harmaanpi tms.

    VastaaPoista
  6. Mä teen kyllä molempiin suuntiin eli ei oo väliä karvan suunnalla, kunhan kaikki kappaleet on samaan suuntaan :D Ei mee kangastakaan hukkaan.

    VastaaPoista
  7. Niin on opetettu, että ylöspäin silitellään sileää. Eli toisinpäin kuin sinä laitat. Mutta itsekin laitan niin, kuin milloinkin väri on kivempi. VArsinkin veloureissa väriero on aikamoinen, riippuen kuinka päin kangas on. Ihanaa tuo kangas, koskahan oma saapuu =).

    VastaaPoista
  8. Ihania paitoja!!! Siis kuviot olivatkin kankaassa noin isoja, kuvista katsottuna luulin, että olisivat pienempiä. Pakkohan tuota on tilaukseen laittaa...
    Nukan suunnasta olen oppinut, että nukka tulee olla ylöspäin. Sävy on siten tummempi ja värit kirkkaammat. Mutta ei kai sillä muuten ole väliä, kunhan vain leikkaa kaikki kappaleet samalla tavoin:)

    VastaaPoista
  9. Laitan samoin kuin sinä eli nukka alaspäin, jotenki vaan tuntuis väärältä jos nukka olis ylöspäin, kuin eihän eläintenkään karva niin kasva. :D

    VastaaPoista
  10. minäkin laitan alaspäin silitettäessä sileästi. :)

    tuo on ihanaa tuo pöllö mutta hurjan hintaisena olen vielä jättänyt kauppaan. :)

    VastaaPoista
  11. Kyllä on makee! Täytyykin poiketa sampsukassa :)

    VastaaPoista
  12. Onpa mainiot pöllöt! Tuo aplikaatio on tosi kiva idea! Mä olen miettinyt velourien kanssa tuota samaa. Olen laittanut yleensä alaspäin silitettäessä sileästi. Mutta välillä jos kangasta on ollut vähän (ja joskus vahingossa innoissani leikatessani) toisin päin. Ostovaatteissa on usein nukka ylöspäin.

    VastaaPoista
  13. Minäkin tilasin tätä (en ole vielä saanut). Tilasin myös veloureja. Sampsukasta soitettiinkin yks päivä, että baby pink on loppu ja haluanko sitä jälkitoimituksena vai vaihtaa väriä. Vaihdoin väriä ja sain mielestäni hyvää palvelua.

    Sitä vain ihmettelen, kun mies sanoi, että kaikki velourit ovat lähes loppu (joutui jopa mittaamaan saako minulle metrin verran ruskeaa) ja edelleen nuo kaikki värit löytyy nettikaupasta... Kuinkahan moni joutuukin pettymään, kun ensin maksaa ostokset ja sitten tulee soitto perään, että ei meillä muuten noita olekaan :/

    Kuvittelin tuon pöllö-kankaan paljon haaleammaksi, mutta tuo on paljon ihanampi <3 <3

    Onneksi saan omani alkuviikosta. Niiiin ja sen brotherin ;)

    VastaaPoista
  14. Moni on jo vinkannut...mutta sekoitanpa minäkin lusikkani soppaan:)
    Tärkeintähän on tosiaan että kaikki kappaleet on "samansuuntaisesti",mutta ainakin pukuompelijalinjalla opettaja sanoi että silität ylöspäin itseäsi-nukan suunta on sama!
    Muistan kyllä loppuikäni...
    Ihania pöllöjä!

    VastaaPoista
  15. Voi miten ihania paitoja olet tuosta kankaasta ommellut ♥ Ja ihana blogi sinulla muutenkin!

    VastaaPoista
  16. Käyn vaateompelukurssilla, jossa opettajani on ihan guru. Hän on opettanut, että ainakin sameteissa ja veloureissa silitetään alaspäin vastakarvaan.

    VastaaPoista
  17. Velourit ja joustofroteet kuuluu oikeaoppisesti laittaa niin, että silitettäessä ylöspäin kangas tuntuu sileältä. Jos leikkaa osat niin, että kangas tuntuu alaspäin silitettäessä sileältä, näyttää kangas helposti läikikkäältä.

    VastaaPoista
  18. Kiitos opastuksestanne! Näin on tähän päivään pitänyt elää ilman tätä tietoa :) Tutkiskelin jopa meidän ostovaatteita miten päin missäkin oli kankaat laitettu ja näytti olevan molemmilla lailla.
    Mutta totta, nyt kun pyöritteli veloureita ihan sillä silmällä - niin kyllä vain värit näyttävät voimakkaammilta niin, että karvat ovat ylöspäin.
    Kiitos!!!

    VastaaPoista
  19. Samainen kangas saapui minullekin torstaina:) En vielä ole päässyt ompelemaan...

    Minäkin olen ollut samoilla linjoilla kanssasi tuon myötäkarva-suunnan suhteen. Täytyypä minunkin tehdä suunnanvaihdos. Tosin veloureissakin olen huomannut, että valmisvaatteissa ovat "karvat" milloin mitenkin päin. Jopa samassa vaatekappaleessa... Ilmeisesti valmisvaateteollisuus pyrkii käyttämään joka palan hyödykseen...

    VastaaPoista
  20. Heissan! Vastaukset olet jo saanut, mutta kommentoin kuitenkin, että niin olen minäkin oppinut, että etenkin veloureissa ylöspäin silitettäessä kangas on sileä ja alaspäin silitettäessä on "vastakarvaan". Väri ovat etenkin veloureissa paljon paremmat näin päin laitettuna. Samoin olen mielestäni tehnyt joustiksissa ja sameteissa.

    Kivoja vaatteita olet taas tehnyt! Tuota pöllöjoustista en ole vielä tilannut, mutta näyttää niin hyvältä, että pakkohan sitä on tilata! :)

    VastaaPoista
  21. Minä laitan yleensä kanssa samoin päin kun sinä veluurit.Pitääpä kans koittaa toiste päin :) Ja tuo kangas on niin ihanaa itsekin sitä odottelen saapuvaksi :) Ja ihania nää nappilistalliset paidat!

    VastaaPoista
  22. Minä laitan yleensä karvan alas, niin ku sinäkin! Joskus värin mukaan käännän sen mielestäni vääräänsuuntaan. :D Myllymuksut tekee kumpaankin suuntaan. Ei siis väliä.
    Mutta minusta tuntuu, että se kuuluu mennä alas päin..Ettei siihen tartu lika ja kaikki roskat niin helposti. kun yleensähän ne tulee ylhäältä alaspäin. Joskus olen joutunut sitten viahtamaan värin takia suuntaa.. jota vastaan olen mielessä taistellut.. :D

    Hienoja paiotja!
    Miten teet tuon nappilistan? Jos jaksat setlitttää, niin mielellään kuuntelisin! Näyttää mielenkiintoiselta!

    Kävin muuten Kangastukussa Hyvinkäällä etelänreissulla. Kyllä on ihania kankaita, mutta PITKÄN MIINUKSEN annan "PALVELUSTA"!!! Siis siellä on aina huono palvelu! Ja veloittivatkin liikaa..ja kangasta liian vähän.

    t.AnniKa. (Kankaanpainamisesta innostunut tonttu. :D)

    VastaaPoista
  23. Kivoja paitoja :)
    Mäkin oon laittanut jo moooonta metriä velouria meneen vaatteisiin nurinkurin eli karvat alaspäin. Pitäiskö kans vaihtaa suuntaa...

    Minuakin kiinnostaa tuo neppilistan teko. Olisi ihanaa saada siitäkin vaihevaiheelta kuvat kuten resorin laitosta ja kankaan painamisesta.

    VastaaPoista
  24. Suloiset paidat :) Aivan ihana tuo pöllökuosi kyllä on. Mulla on se vasta tilauksessa, kun halusin ensin nähdä minkäkokoisia nuo kuviot on..
    Minäkin olen laittanut velourit eripäin kuin sinä. Joskus olen leikannut toisinkinpäin, eikä se sen kummempi ole. Velourissa väri tosiaan on usein parempi kun "karvan suunta" on ylöspäin :D

    VastaaPoista
  25. Kyllä olikin tuo pöllönen hienon värinnen, vaikka kuvassa näytti paljon vaaleammalta. Ja Ihania paitoja olit tehnyt=)

    VastaaPoista
  26. AnniKa, koetanpas selittää tuon nappilistan: Merkitsen ensin kaula-aukon keskikohdan nuppineulalla. Sitten mittaan neulasta jommalla kummalle puolelle - tässä paidassa vasemmalle- nappilistan verran (n. 2cm) ja laitan siihen toisen nuppineulan merkiksi. Tämän jälkeen määritän kolmannella nuppineulalla kuinka alas nappilistan tulisi ulottua kaulukselta mitattuna (tässä paidassa se oli jotain 7-8 cm). Sitten leikkaan nappilistan halkion etukappaleelle alkaen siitä nuppinaulasta joka on sen 2 senttiä keskikohdasta sivummalla ja aina siihen kolmanteen nuppinaeulaan asti. (Halkiota siis ei leikata keskelle etukappaletta, vaan ajatuksena on että nepparit tulevat olemaan nappilistassa keskellä etukappaletta.)

    Sitten leikkaan samasta kankaasta suirun, joka on leveydeltää hieman päälle 2 kertaa tuo nappilistan leveys ja pituudeltaan hieman päälle 2 kertaa nappilistan pituus. Silitän siihen tukikankaan ja ompelen suirun pitkiltä sivuiltaan nurjat puolet vastakkain yhteen. Tämä suiru siis tulee olemaan päällimmäisen nappilistan puolen vahvike ja sisäpuollen nappilistan varsinainen osio johon nepparit kiinnitetään. Sitten omepelen suirun kiinni nappilista halkioon oikeat puolet vastakkain. Käännän suirun paidan sisään ja tikkaan halkion sisäpuolen osion saumavarat suirun puolelle. Päällimmäisen halkion etuosan taas tikkaan reunasta kiinni suiruun (nurjat puolet vastakkain). Sitten tikkaan suirun alaosan taitteen kiinni etukappaleelle ihan nappilistan alaosasta. Samalla tikkaan myös suirun toisen pitkän sivun kiinni etukappaleelle. Näiden tikkauksien väliin siis asettuvat sitten etuosan nepparit. Sitten vain kanttaan kaula-aukon ja kiinnitän nepparit paikoilleen.
    Tätä on muuten todella hankala selittää!!! Ja tätä on varmaan vielä vaikeampi ymmärtää tätä miun selitystä...

    Tässä joustofroteepaidasssa en laittanut suiruun tukikangasta, koska siitä tuli jo muutoinkin aika paksu, mutta varsinkin trikoossa tukikankaan käyttäminen on enemmän kuin suotavaa.

    VastaaPoista
  27. Upeita pöllö-paitoja ommeltuna!

    VastaaPoista
  28. wow, gorgeous!
    (I dont understand a word, but i love looking at the pics in your blog)

    VastaaPoista
  29. Myötäkarvaan juu, eli sileää alaspäin! Inania. Hauska peitto. Hyvä idea tehdä torkkupeitto velourista.

    VastaaPoista
  30. Voi kun somat! Pitkään olen jo pystynyt vastustamaan kiusausta tilata huhuuta, vieläköhän onnistuu... Ja minä ainakin silittelen velouria ja joustista alaspäin, lienee sitten vissiin makuasia, kun siitä ollaan noin montaa mieltä.

    VastaaPoista
  31. Saakos aloittelija kysyä tyhmiä, eli kuinka sinä nuo kaula-aukot ja hihat kanttaat? Ihanko kääntämällä molemmille puolille vain, resoria hiukan venyttäen? Ja suoran mallisesta resoristako?

    VastaaPoista
  32. Tosi kivat on nuo paidat! Meinasin myös tilata pöllöjä, mutta maltoin mieleni.
    Tässä ihan harjoittelevana oon miettinyt, että miten saada näyttämään siistille nuo saumakohdat noissa kanteissa, esim. siis hihansuut ja vaikkapa bodyissa ne "alasaumat".. Oon siis huomannut, että monissa kaupan vaatteissa se sauma käännetään "sivulle ja päältä on tikattu, jolloin se saumurin jälki ei näy päällepäin, mutta mulla ei kyllä kunnolla meinaa onnistua suhteellisen paksujen kankaiden päältä tikkaus, just ja just saumuri ne ompelee yhteen. ja sit pitäs vielä kääntää kerran, joten siinä on paksusti kangasta. Aina neula poikki!
    Oonkin tässä miettiny, että mitä kangasta sen resorin/kantin kantsis olla, että sen sais siististi ommeltua? Näyttää kaupan vaatteissa olevan suurimmaks osaks tosi ohkasta trikooresoria.. Mistähän sitäki sais?
    Onhan tää ompelu hankalaa ku itse opettelee kaikki tällasena porppeukalona niin aika haastavaa puuhaa.
    Tuota nappilistaa minäki oon miettiny mut ei oo vielä auennut mulle enkä kyllä tuosta tekstistä ymmärätny mitään;) Tosin siitä ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä sillä mä en oikeen osaa ohjeista tehdä mitään, kaikki pitää oppia tekemällä:)
    Mukavaa joulunodotusta ja puhtia tuleviin ompeluksiin, vaikka sitä näyttäis kyllä riittävänkin:)

    VastaaPoista
  33. Taru, tässä on linkki tekemääni pieneen kanttausohjeeseen:
    http://ruttu-nuttu.blogspot.com/2009/07/sadepaivaa-ja-ohjelisaysedit.html

    Nape, minä olen käyttänyt kanttauksissa ohutta resoria (esim. Myllymuksujen resorit ovat tällaisia) tai sitten ihan vain trikoota. Tuossa yllä olevassa linkissä on tosiaan hieman vinkkiä tuohon kanttaukseen :)

    VastaaPoista
  34. Kiitos linkistä:)
    Voihan sen tosiaan noinkin tehdä sen kaula-aukon! Itsellä ei tullut mieleenkään, Oon nimittäin silittänyt ensin resorisuikaleeseen sen taitteen, ja sen jälkeen neulannut ja ommellut kaksoisneulalla päältä, jolloin se tehdään niin, että ensin ommellaan toinen olkasauma ja sitten se kantti ja sitten se vasen olka jolloin jää sellainen sauma niinkö kaupan vaatteissa. ja nurjalta puolelta voi leikata mahdolliset ylimääräiset kantit pois. Seuraavaan paitaaan kokeilen sun tekniikkaa!

    VastaaPoista
  35. Ihania kertakaikkisesti! Ompelu kärpänen saisi kyllä iskee minuunkin...joululahjaksi ei kyll ehi mutta synttäreitä on tammikuussa 2lapsella, helmikuussa 4 ja maaliskuulla nuorimmaisellane...saati sitten kummilapset! Ihana blogi sinulla!

    VastaaPoista
  36. Hei Annika. Täälä myös yksi ei niin osaava ompelia joka yrittää ylittää rajojaan. Olen tänään useita tunteja koittanu tehdä tuommoista neppilistaa,jotenkin se ei vaan minulta onnistu.Saanko esittää muutaman tyhmän kysymyksen koskien tuota sinun ohjetta.Koitin googlettaakkin,mutta ei tullut vastauksia. Eli kun olen nurjat puolet vastakkain ommellut suirun kiinni,käännänkö sen jälkeen suirun niin että se sauma jää nurjalle puolelle?vai jääkö se näkyviin ja menee sitten piiloon kun sen ompelen halkioon?

    Sitten tämä lause tuotti päänvaivaa(mä oon tosi huono ymmärtämään ohjeita kuvat on paljon kivempia:)
    Käännän suirun paidan sisään eli tarkoittaako tämä et sen koko n2cm leveydeltä käännän paidan sisään eli sitä ei jää näkyviin siihen paidan päälle?

    Ja teenkö samanmoisen suirun siihen halkion toiseen puoleen?

    Ja kuinkas se neppilistan alaosa huolitellaanko sitä mitenkään saumurille ja sitten käännetään ja tikataan?

    Toivottavsti sait edes jotain tolkkua kirjoituksestani!

    VastaaPoista
  37. Anonyymi, tämän selittäminen on tosiaan melkoisen vaikeaa (koetan jossakin vaiheessa tehdä jonkilaisen kuvituksen aiheesta) :)
    Eli suirun ommeltuani en käännä sitä enää toisinpäin. Kangashan on nyt suirussa oikeapuoli päällepäin ja tikkaussauma jää päällepäin.
    Sitten huolittelen saumurilla myös itse halkion reunat ja ompelen nykyisin sitten nuo halkion saumuroidut reunat yhteen tuon suirun huolitellut reunan kanssa tavallisella ompelukoneella. Näin välttyy siltä ettei saumuri kahmaise vahingossa mukaansa liikaa saumanvaroja ja näin miehusta sitten asettuu paremmin kuosiinsa eikä vedätä niin helposti.

    Sitten suiru käännetään nurjalle puolelle ja tikataan päällimäiseen halkion osaan (kuvassa oikeanpuoleinen osa halkiota) niin että saumavarat jää käännöksen väliin piiloon. Alimmaisessa halkion osassa (kuvassa siis vasemmanpuoleinen osa) ne taas jää vain paidan sisäpuolelle, sillä tähän pelkkään suiruosaan tulee sitten ne nepparien vastakappaleet, - se siis vain jää tuon päällimäisen halkionosan alle piiloon. Suiru osaa ei jää näkyviin paidan päälle laisinkaan, eli suirun tarkoitus on vain luoda alemmalle halkionosalle se paikka johon nepparit kiinniteteään ja vahvistaa päällimäisen halkion osan nepparien alustaa. Eli miehusta näyttää samalta kuin silloin kuin siinä oli pelkkä leikattu halkio - ja jotta se on mahdollista, pitää tällä suirulla luoda neppareille kiinnitys paikat.

    Neppilistan alaosa on tässä minun veriossani vain taite, eli siinä ei ole saumaa vaan suiru siis jatkuu yhtenäisenä etuhalkion osalta takahalkion osalle. Tämän alaosan tikkaan vain sitten lopuksi koko neppilistan päältä alaosasta yhteen, eli teen esimerkiksi sellaisen rastikuvion neppilistan juureen reunatikkien väliin.

    Kysy oikeasti lisää jos et ymmärrä. Minusta tuntuu, etten itsekään välillä ymmärrä mitä yritän sanoa :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.